HP utmanar med stark uppställning enheter

Företagsmarknaden när det kommer till arbetsdatorer har länge dominerats av Lenovo, HP och i viss mån någon annan uppstickare. Med nytänkande enheter som Microsofts Surface så var det nog klart för de flesta datortillverkare att nya formfaktorer var ett måste för att överleva i den evigt föränderliga IT-världen. HP har nu levererat sin bredsida mot konkurrenterna i form av en synnerligen stark laguppställning bestående av några trotjänare men framför allt av datorer som Elitebook X2 och Folio G1.

Under våren och sommaren har jag testat både X2:an och Folion, båda är mycket trevliga maskiner som jag starkt kan rekommendera för all form av kontorsarbete. X2:an och Folion är i mångt och mycket exakt samma maskin fast i olika formfaktorer. Medans X2:an är en 2-i-1-dator, det vill säga både tablet och laptop, är Folion en traditionell laptop. HP har här valt att endast använda Intel Core m processorer. Dessa är inte lika kraftfulla som i-serien men å andra sidan vinner de i strömsnålhet och värmeutveckling. Detta leder bl.a. till längre batteritid och eliminerar behovet av en fläkt samtidigt som dessa processorer är så kraftfulla att de utan problem kan hantera det allra mesta inom kontorsarbete. Själv har jag haft dessa maskiner som mina dagliga maskiner under en längre tid och då utfört allt arbete på dem samtidigt som jag haft en virtuell Windows 10 installerad på dem.

Det går inte att testa X2:an utan att jämföra den med Microsofts Surface. Surfacen vinner i ren råstyrka, bättre ljud och med sin möjlighet att logga in med ansiktsigenkänning. I övrigt så vinner X2:an i allt annat, dock skulle jag påstå att den absolut största vinsten för X2:an är dess tangentbord som är helt fenomenalt. Det går dessutom att få i en riktigt vass version med läsare för smarta kort. HP säger sig ha valt bort möjligheten till att logga in med ansiktsigenkänning till fördel för att istället kunna erbjuda en inbyggd 3G-modul och samtidigt hålla ned tjockleken på enheten. För biometrisk inloggning finns det en inbyggd fingeravtrycksläsare på baksidan av plattan, en riktigt trevlig positionering som känns väldigt naturlig.

Både Folion och X2:an använder sig av USB-typ C portar, på X2:an finns det en port och på Folion 2st. X2:an har även 1st USB 3 port för gammeldags utrustning. Båda maskiner finner sin laddning genom USB C och kompletteras med fördel genom HPs typ C docka. Övergången till USB C är välkommen med sina högre överföringshastigheter och andra fördelar. Dock är det minst sagt inte utan att man blir lite galen av standarden inte funnits så länge vilket resulterar i att många periferienheter inte stöder den ännu. Jag har köpt på mig ett antal sladdar, omvandlare och dylikt för att kunna arbeta obehindrat. Ett bekymmer som jag stött på ett flertal gånger är att då X2:an får sin laddning genom USB C-kontakten men även är det enda sättet att koppla upp den mot en projektor så är det att se till att man har gott om batteri innan ett möte börjar.
Båda dessa datorer är enligt mig helt suveräna och något av det bästa HP presterat på länge. Som alltid tycker jag dock att det är synd att HP inte levererar dem som Signature PCs, dvs helt utan egen mjukvara på. Det är fortfarande en hel del onödiga mjukvaror som följer med för sådana funktioner som redan finns på Windows, speciellt nu på Windows 10. Men för de allra flesta företag är detta inte ett problem då de ändå installeras om med företagets image. De nya dockorna som går på USB C är riktigt bra, speciellt den docka som har stöd för att driva dubbla skärmar med en upplösning på 4K är riktigt vass.

Så vilken av dessa maskiner skall man då välja? Detta är en återkommande fråga och mitt bästa svar är att det helt beror på hur man trivs att arbeta med sin dator och vilka uppgifter man utför på den. Själv jobbar jag mycket med texter och presentationer vilket gör att 2-i-1-formfaktorn är som gjuten för mig. Jag finner mig ofta på kvällen i soffan i med tabletten läsandes en bok eller nyheter likväl som jag sitter på flyg och tåg och skriver på den. Dock har jag flera kollegor som helt klart föredrar den traditionella laptop-modellen. Så i mångt och mycket är det en fråga om smak. Det går att få touch på Folion men inte med stöd för penna, detta är förbehållet X2:an. Själv tycker jag om att arbeta med pennan och markera text och klottra anteckningar, speciellt med årsuppdateringen av Windows 10.

Bredvid dessa två maskiner har HP även X3:an, en stor Windows telefon med möjlighet att köra traditionella Windows applikationer på. Denna telefon tillsammans med någon av dessa två maskiner bör erbjuda alla enheter som en informationsarbeterare behöver för att vara riktigt produktiv i sin vardag. Jag har inte hunnit testa X3:an ännu men hoppas på att få återkomma kring detta i framtiden.

Har ert företag valt HP som leverantör tycker jag att ni skall ta in dessa två modeller och testa dem för att se vilka som faller er i smaken. De är både snygga, smäckra och lätta samt de får jobbet gjort!

Med vänliga hälsningar,
Mats Hultgren

Posted in Addlevel, Windows 10.